X

Poznaj produkty funkcjonalne

Co jeść aby poprawić pamięć i koncentrację?

Obecne tempo życia wymusza na Tobie szybkie zapamiętywanie wciąż napływających nowych informacji. Niezbędne jest zachowanie czystego umysłu i pozostanie w stanie pełnej koncentracji. Co powinieneś zjeść by Twoje żywienie odpowiadało na potrzeby rozwijającego się nurtu życia? Jakie składniki diety powinny zwrócić Twoją uwagę? To nie takie trudne, jak może się wydawać – wszystko wyjaśniamy poniżej.

 

Niepodważalnie dieta, w tym to, co nakładasz na swój talerz, wpływa na Twoje zdrowie, a także na efektywność pracy Twojego mózgu. Substancje najczęściej kojarzone z wpływem na wydajność umysłu to witaminy z grupy B, antyoksydanty jak witaminy C, E, a także magnez, potas, cynk, żelazo, kofeina i kwasy omega-3 Niedobór tych składników może niekorzystnie wpływać na pracę Twojego układu nerwowego, a tym samym wywoływać pogorszenie pamięci, problemy z koncentracją, zaburzenia nastroju, bóle głowy czy po prostu zmęczenie. W dalszej części określę dokładnie wpływ najważniejszych z nich.  

 

Witaminy z grupy B – łagodne wzmocnienie   

 

Podstawowymi składnikami diety wpływającymi na funkcjonowanie Twojego układu nerwowego są witaminy z grupy B. Poszczególne z witamin mogą wpływać także na odporność, pracę układu sercowo naczyniowego, krwiotwórczego, a nawet pokarmowego. Niedobory witamin B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6, kwasu foliowego i witaminy B12, mogą przyczyniać się do zmniejszenia sprawności umysłowej, a deficyty poszczególnych z nich, wywoływać stany lękowe, bóle głowy, zaburzenia psychiczne czy niepokój. Jeśli zależy Ci na lepszej wydolności umysłowej dbaj o ich odpowiedni poziom w swoim organizmie! Gdzie możesz znaleźć te witaminy? Głównymi ich źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, ryż brązowy, makarony, a także rośliny strączkowe, mięso, ryby, mleko i produkty mleczne. W mniejszych ilościach witaminy z grupy B występują również w warzywach i owocach. Dbając o pracę swojego mózgu, nie zapomnij zatem o tej grupie witamin.   

 

Antyoksydanty – uniwersalna broń  

 

Przeciwutleniacze (antyoksydanty), jak np. witaminy A, C i E, czy cynk, są substancjami, generującymi ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te reaktywne formy tlenu wpływają degenerująco na komórki i tkanki Twojego ciała, mogąc przyczyniać się do rozwoju chorób. Ponadto badania podkreślają, że wyższy poziom antyutleniaczy we krwi, łączy się z lepszą wydajnością pamięci. Wspomina się o korzystnym wpływie witaminy E na funkcjonowanie pamięci oraz na spowalnianie występowania choroby Alzheimera. Powyższe dowody wyraźnie zachęcają, by uwzględniać antyoksydanty w swojej diecie. Bogactwem witaminy E, są tłuszcze roślinne. Pokłady witaminy C znajdziesz natomiast w papryce, natce pietruszki oraz w owocach aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczki i cytrusów.

Niepodważalnie dieta, w tym to, co nakładasz na swój talerz, wpływa na Twoje zdrowie, a także na efektywność pracy Twojego mózgu.

Kofeina – filiżanka koncentracji  

 

W parze z pełnią koncentracji, na myśl od razu przychodzi znana wszystkim substancja zwana kofeiną. Kofeinę znajdziesz w kawie, herbacie, ale także w czekoladzie, kakao, napojach energetycznych czy suplementach diety. Kofeina wpływa na działanie centralnego układu nerwowego, jednak lepsze efekty jej działania odczuwają osoby dawkujące kofeinę (np. pijąc kawę) sporadycznie. Wywiera ona korzystny wpływ zarówno na wydolność fizyczną jak i umysłową. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i przyspieszenie pracy serca, a tym samym lepsze dotlenienie mózgu i jasne myślenie. Często sięgamy po kawę w pracy, gdyż usprawnia ona procesy myślenia, polepsza koncentrację, a jednocześnie zmniejsza senność oraz zmęczenie.  

 

Magnez – funkcjonalny niezbędnik  

 

Magnez jest fundamentalnym pierwiastkiem naszego organizmu. Bierze udział w wielu przemianach energetycznych przez co staje się niezbędny dla komórek ciała. Szczególny wpływ ma na pracę mózgu i serca. Jego udział w pobudliwości nerwowej wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Wysoki poziom magnezu usprawnia procesy uczenia się. Niestety powszechnie występujący stres, spożywanie wysoko przetworzonej, a co za tym idzie, mało wartościowej żywności, a także wysiłek umysłowy czy fizyczny, mogą sprzyjać niedoborom magnezu. Objawiają się one drgawkami, spadkiem nastroju, zwiększoną podatnością na stres, nadpobudliwością, spadkiem koncentracji czy nieprawidłowościami pracy serca.  Dobrym źródłem magnezu są produkty zbożowe z pełnego przemiału, jak kasza gryczana i płatki owsiane oraz orzechy, pestki dyni czy słonecznika i banany.  

 

Podsumowanie  

 

Aby Twoja koncentracja była na najwyższym poziomie, a mózg działał sprawnie, postaraj się zadbać o to, by dostarczać sobie regularnie wszystkie wyżej wymienione substancje. Jeśli połączysz to z odpowiednim nawodnieniem, wprowadzisz zrównoważoną dietę, prawidłową dawkę snu i regularną aktywność fizyczną, to na pewno odczujesz dużą poprawę i wzrost efektywności Twojej pracy. Warto pamiętać o tym, że cenne składniki odżywcze dostępne są w wielu produktach spożywanych każdego dnia. A po jakie produkty Ty sięgasz by stać się bardziej skoncentrowanym?

 



Zobacz również produkty DrWitt Premium